Redd Oslofjorden

Tid: Fredag 27. September 2024 12:00 - 15:00

Sted: Campus Bakkenteigen Rom A1-30

På Universitetet I Sørøst-Norge forsker vi på teknologi som kan være med å gjøre Oslofjorden til et sunnere sted for både fisk, planter og mennesker.

Torsk og tare forsvinner fra Oslofjorden. Miljøgifter og humusstoffer øker. Fjorden er truet både som spiskammers og rekreasjonssted. 

Vi inviterer næringsliv, politikere og andre med engasjement for Oslofjorden til en ettermiddag med populærvitenskapelig presentasjoner om tilstanden i Oslofjorden og hva teknologi kan bidra med for å bedre den.

 

Arrangementet er gratis og en del av Forskingsdagene 2024 ved USN

 

Arrangementet er et samarbeid mellom Universitetet i Sørøst-Norge, næringsklyngen Electronic Coast og Naturvernforbundet.

Program


12.00 Velkommen v/Rektor Pia Bing-Jonsson


12.03-12.30 Foredrag om Frisk Oslofjord-prosjektet v/ Arne Johan Hestnes, digitaldirektør i Kongsberg Discovery


12.30-12.45 Status for Oslofjordens helse- og miljøtilstand v/Førsteamanuensis Lars Roseng, Universitetet i Sørøst-Norge


12.45-13.00 Pause


13.00-13.15 Konsekvensen av dagens ikke-bærekraftige forbruk og produksjonssystem v/ Førsteamanuensis Lars Roseng, Universitetet i Sørøst-Norge


13.15-13.30 Etablere en sirkulær økonomi med bærekraftige produkter innen 2030 v/ Førsteamanuensis Lars Roseng, Universitetet i Sørøst-Norge


13.35-14.00 Hvordan overvåke tilstanden i fjorden ved bruk av bioteknologiske mikrosystem og autonome produktsystem (real-time, on-site målinger v/Professor i mikro- og nanoteknologi Frank Karlsen, Universitetet i Sørøst-Norge


14.00-14.20 Hvordan kan bioteknologiske mikro-/nano-systemer benyttes for å forbedre fjordens helsetilstand (bruk av bionanokuler m.m) v/Professor i mikro- og nanoteknologi Frank Karlsen, Universitetet i Sørøst-Norge


14.20-14.30 Forskningsrådets porteføljeplan for muliggjørende teknologier v/Førsteamanuensis Lars Roseng, Universitetet i Sørøst-Norge


14.30-15.00 Paneldebatt: Hvordan etablere en nasjonal infrastruktur for muliggjørende bioteknologiske mikrosystem i Vestfold.

Ledet av Dag. N. Kristoffersen, leder av Naturvernforbundet i Vestfold.

Har du spørsmål?

Lars Eric Roseng
Faglige spørsmål

Lars Eric Roseng
31 00 90 44

Helle Friis Knutzen
Praktiske spørsmål

Helle Friis Knutzen
35 95 27 12

 

Siste nyheter

Åpent møte om kvanteprosessering – 28. januar på Forskningsparken

Åpent møte om kvanteprosessering – 28. januar på Forskningsparken

Electronic Coast inviterer til åpent møte om kvanteprosessering – Quantum Computing – som paradigmeskifte for industriell regnekraft.

Kappløpet innenfor kvantedatamaskiner har pågått i flere år. De siste årene har det økt i omfang og med mye større investeringsbudsjett.

Alle våre nordiske naboer har etablert nasjonale kvante-strategier. Det er en klar forventning at innføringen av slike systemer vil være et paradigmeskifte innenfor mange IT-oppgaver.

Når det innføres ny teknologi med nye superkrefter, vil dette også bety nye trusler og problemstillinger som man bør behandle. Når og på hvilken måte vil denne nye teknologien påvirke offentlige og private tjenester. Og kanskje like viktig: hvordan bør man forberede seg allerede idag for å være forberedt på ny risiko som kommer som en følge av en slik teknologi-revolusjon.

IBM er en av de verdensledende teknologiselskapet innen utviklingen og anvendelser av kvantedatamaskiner. Innlegget vil gi en innføring i industrien rundt «Quantum Computing» og hvordan man spesielt ser anvendelser innenfor elektronikk og material-teknologi. Denne sesjonen vil også vektlegge den internasjonale satsningen innenfor standardisering av kvantesikre IT-system og hvordan arbeidet bør startes.

Foredragsholder er Lars Nordbryhn, Sivilingeniør i fysikalsk elektronikk / fotonikk. Senior Architect og Quantum Ambassador i IBM med 25 års erfaring i IT-virksomheter i Norge og Norden.

90 millioner til norsk kompetansesenter for mikrobrikker

90 millioner til norsk kompetansesenter for mikrobrikker

Electronic Coast, SINTEF og fire norske universiteter er utpekt som ett av 27 europeiske kompetansesentra for mikrobrikker.

Satsningen fra EU og Forskningsrådet vil gjøre det enklere for bedrifter og forskningsorganisasjoner å få tilgang til teknologi og infrastruktur i Norge og Europa, noe som er svært nødvendig i en urolig tid.