Ønsker flere jenter velger teknologiutdanning
Har din bedrift lyst til å inspirere neste generasjon til en karriere innen teknologi og IKT? USN er med i nettverket Jenter og teknologi, som arrangerer jenter og teknologi-dagene til høsten. De er på utkikk etter teknologibedrifter som ønsker å åpne dørene for besøk av ungdomsskoleelever.
USN har i flere år vært en samarbeidspartner og delaktig i arrangementene til Jenter og teknologi. Tidligere har bedrifter fra Horten invitert jenter på besøk for å vise frem hvordan det er å jobbe med teknologi. Kristin Imenes på USN håper EC-bedrifter ønsker å bli med på dette i år også.
-I fjor var jentene veldig fornøyde. De fikk stille spørsmål og gikk derifra inspirerte. Vi trenger flere kvinner i teknologibransjen og da er dette et flott mulighet til å rekruttere flere jenter.
Sist år kjørte de deler av arrangementet digitalt, noe som var vellykket. Så pass at de gjennomfører det på samme måte i år også. Første dag er det digital sending etterfulgt av dager hvor jentene drar på bedriftsbesøk der de blir bedre kjent med teknologibedrifter.
-Hensikten med besøket er at jentene skal møte inspirerende forbilder, delta hands-on i virkelighetsnære workshops, bli med på omvisning hos bedriften og ikke minst få inspirasjon til teknologiutdanning og-yrker, forteller Kristin.
Hvorfor arrangere Jenter og teknologi-dagene?
Det er et stort behov for å rekruttere gutter og jenter til å jobbe med teknologi. Ifølge tall fra IKT-Norge og Abelia, mangler Norge allerede 15 000 IT-folk, og innen 2030 vil vi mangle 40.000.
Forskning gjort av Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) viser at det er et sterkt kjønnsdelt utdannings- og arbeidsmarked, blant annet synlig i at flere gutter enn jenter søker seg til teknologiutdanninger. Dette kan være av ulike årsaker, men en av de som trekkes frem er at jenter ofte mister interessen for realfag og teknologifag i ungdomsperioden. Det tenkes at ettersom gutter gamer og har interesse for teknologi og lek på fritiden, at de får et fortrinn i teknologifag. Både norsk og internasjonal forskning viser at kjønnede stereotypier gjør det særlig utfordrende for jenter og kvinner å etablere faglig selvtillit innen teknologi- og realfag. Det er derfor viktig å vise jenter hvilke muligheter som finnes (informasjon hentet fra rapport fra Bufdir).
For å få et større mangfold i teknologibransjen, ønsker NHO å få flere jenter interessert i teknologi og se mulighetene som finnes av yrkesveier innenfor denne bransjen. Arrangementer, som teknologi-dagene, har blitt arrangert i mange år, og er et tiltak for å få flere jenter interessert i teknologi.
Foto: NHO
Om Jenter og teknologi
Jenter og teknologi er et tiltak i regi av NHO, NITO og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering (NSR). De inviterer jenter fra ungdomsskole, videregående skole og høyere utdanning til arrangementer som har som mål å få flere jenter til å velge teknologi-og realfagsutdanninger.
Påmelding
Jenter og teknologi-dagene foregår på høsten, i oktober og november. Frist for å melde på din bedrift er 21.august. Mer informasjon finner du her!
Ta kontakt med thea.woien@nho.no om du har spørsmål eller ønsker å melde på din bedrift.
Siste nyheter
Åpent møte om kvanteprosessering – 28. januar på Forskningsparken
Electronic Coast inviterer til åpent møte om kvanteprosessering – Quantum Computing – som paradigmeskifte for industriell regnekraft.
Kappløpet innenfor kvantedatamaskiner har pågått i flere år. De siste årene har det økt i omfang og med mye større investeringsbudsjett.
Alle våre nordiske naboer har etablert nasjonale kvante-strategier. Det er en klar forventning at innføringen av slike systemer vil være et paradigmeskifte innenfor mange IT-oppgaver.
Når det innføres ny teknologi med nye superkrefter, vil dette også bety nye trusler og problemstillinger som man bør behandle. Når og på hvilken måte vil denne nye teknologien påvirke offentlige og private tjenester. Og kanskje like viktig: hvordan bør man forberede seg allerede idag for å være forberedt på ny risiko som kommer som en følge av en slik teknologi-revolusjon.
IBM er en av de verdensledende teknologiselskapet innen utviklingen og anvendelser av kvantedatamaskiner. Innlegget vil gi en innføring i industrien rundt «Quantum Computing» og hvordan man spesielt ser anvendelser innenfor elektronikk og material-teknologi. Denne sesjonen vil også vektlegge den internasjonale satsningen innenfor standardisering av kvantesikre IT-system og hvordan arbeidet bør startes.
Foredragsholder er Lars Nordbryhn, Sivilingeniør i fysikalsk elektronikk / fotonikk. Senior Architect og Quantum Ambassador i IBM med 25 års erfaring i IT-virksomheter i Norge og Norden.
90 millioner til norsk kompetansesenter for mikrobrikker
Electronic Coast, SINTEF og fire norske universiteter er utpekt som ett av 27 europeiske kompetansesentra for mikrobrikker.
Satsningen fra EU og Forskningsrådet vil gjøre det enklere for bedrifter og forskningsorganisasjoner å få tilgang til teknologi og infrastruktur i Norge og Europa, noe som er svært nødvendig i en urolig tid.
Bli med på nyetablerte Team Eksport 6. februar
Neste møte er 6. februar